CA

Presentació i objectius

Els congressos internacionals de Molinologia, que l'ACEM promou d’ençà de fa dues dècades, són el referent estatal en l’estudi dels molins i dels ginys tradicionals. Les actes d’aquests congressos posen de manifest els importants valors històrics, arquitectònics, tècnics, estètics, paisatgístics, socials i simbòlics d’aquests béns. 

El Congrés Internacional de Molinologia neix amb la voluntat d'unir sinergies a nivell internacional, per valorar aquest patrimoni des d’una perspectiva multidisciplinària.

Ponències

Si no vas poder assistir XI Congrés Internacional de Molinologia celebrat a Mallorca el passat octubre de 2018 o vols veure les ponències de nou ja estan disponibles al nostre web!

Devers 900 alumnes de primària i d’ESO hauran participat aquest curs en el programa «Educació i patrimoni»

Devers 900 alumnes de primària i d’ESO hauran participat aquest curs en el programa «Educació i patrimoni»

(06/04/2022)

  • Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa

Les visites escolars guiades a diferents conjunts patrimonials es fan gràcies a personal del «SOIB Reactiva 2021», un programa adreçat a persones desocupades a causa de la crisi derivada de la covid o a aturats de llarga durada.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha participat en la visita escolar guiada a la tafona de Son Torrella, juntament amb alumnes de  primer i segon de primària de l’escola Mata de Jonc de Palma. Aquesta activitat forma part del programa «Educació i patrimoni», impulsat per la Direcció Insular de Patrimoni, en el qual ja han participat 652 alumnes de primària i d’ESO, amb visites a la tafona de Son Torrella, als molins de Galatzó o a la sínia de l’hort d’en Copido a Pol·lèntia.  Està previst que, abans que acabi el curs, la xifra d’alumnes que han visitat alguna d’aquestes instal·lacions ascendeixi a 900. Les visites escolars guiades a diferents conjunts patrimonials es fan gràcies a personal del «SOIB Reactiva 2021», un programa adreçat a persones desocupades a causa de la crisi ocasionada per la covid o a aturats de llarga durada.

Segons ha explicat Busquets, aquests elements patrimonials han estat restaurats pel Consell de Mallorca, que té com a una de les seves prioritats la conservació del patrimoni, i les visites guiades tenen com a objectiu difondre el patrimoni a la societat mallorquina, alhora que es dona a conèixer la feina que es fa per conservar-lo.

El programa «Educació i patrimoni» proposa una oferta d’activitats educatives per a la comunitat escolar, adreçada als centres escolars públics, concertats i privats de Mallorca, particularment a l’alumnat dels cicles de primària i d’ESO, amb l’objectiu d’estimular els infants i joves a conèixer, valorar i conservar el patrimoni, observant i descobrint el nostre entorn.

Cada itinerari consta d’informació sobre la visita guiada, documentació relacionada, com ara una llibreta guia per als alumnes, material didàctic per als docents, justificació curricular i recomanacions generals.

Durant el mes de febrer i març s’han fet 14 visites escolars a Son Torrella. Els mesos d’abril i de maig, les rutes es faran als molins de Galatzó i a la sínia de l’hort d’en Copido a Pol·lèntia. En ambdós casos hi ha dates disponibles. Les visites es poden concertar a visitapatrimoni@conselldemallorca.net.

«SOIB Reactiva 2021» al Consell de Mallorca

Les dues tècniques que fan les visites guiades del programa «Educació i patrimoni» han estat contractades a través del programa «SOIB Reactiva 2021», adreçat a persones desocupades a causa de la crisi ocasionada per la covid o a aturats de llarga durada. En total, el Consell de Mallorca ha contractat per un període de sis mesos 103 persones provinents del programa «SOIB Reactiva 2021». L’objectiu d’aquest programa és que les persones beneficiàries puguin mantenir les habilitats competencials i també que la feina els pugui permetre la requalificació professional.

El Govern de les Illes Balears aporta aproximadament 990.000 euros per dur a terme aquest programa, mentre que el Consell de Mallorca n’aporta 170.000.

El programa «SOIB Reactiva 2021», que forma part del pla de xoc per a l’ocupació com a resultat de la crisi sanitària de la covid-19 i que a la vegada forma part del Pla de Reactivació del Govern de les Illes Balears, està promogut pel SOIB i cofinançat pel Fons Social Europeu i la Conferència Sectorial.

També podeu consultar la notícia en pdf aquí.