Presentació i objectius
Els congressos internacionals de Molinologia, que l'ACEM promou d’ençà de fa dues dècades, són el referent estatal en l’estudi dels molins i dels ginys tradicionals. Les actes d’aquests congressos posen de manifest els importants valors històrics, arquitectònics, tècnics, estètics, paisatgístics, socials i simbòlics d’aquests béns.
El Congrés Internacional de Molinologia neix amb la voluntat d'unir sinergies a nivell internacional, per valorar aquest patrimoni des d’una perspectiva multidisciplinària.
Ponències
Si no vas poder assistir XI Congrés Internacional de Molinologia celebrat a Mallorca el passat octubre de 2018 o vols veure les ponències de nou ja estan disponibles al nostre web!
Llibre d'actes del IV Congrés Internacional de Molinologia vol. 1 Part 1
El XI Congrés de Molinologia reclama dotar d’usos actuals els molins i augmentar la divulgació d’aquest patrimoni cultural
El XI Congrés de Molinologia reclama dotar d’usos actuals els molins i augmentar la divulgació d’aquest patrimoni cultural
(23/10/2018)
El Congrés Internacional de Molinologia que ha acollit Palma aquests dies, organitzat pel Consell de Mallorca i l’ACEM –Associació per a la Conservació i Estudi dels Molins- ha conclòs aquest dissabte amb l’elaboració d’un document de conclusions. En aquest, l’ACEM defensa la necessitat d’integrar el patrimoni cultural en l’activitat contemporània i que, en el cas dels molins, se’ls doti de nous usos respectuosos per evitar el seu abandó i desaparició. El Congrés ha reunit un centenar d’especialistes procedents de vuit països.
Tenen un alt valor patrimonial; són testimoni de la vida quotidiana i de treball dels nostres pobles i part de la identitat que hem heretat; i al mateix temps formen paisatges culturals que identifiquen els nostres territoris, tradicions i identitat. En aquests termes es refereix l’ACEM al patrimoni dels molins, que ha estat objecte d’estudi aquests dies en motiu del XI Congrés Internacional de Molinologia, que ha organitzat l’àrea de Patrimoni Historicoindustrial del Consell de Mallorca i l’ACEM sota el lema “Memòria, arquitectura, enginyeria i futur”.
La trobada ha conclòs aquest dissabte al saló d’actes del CaixaForum, amb la participació de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll i el president de l’ACEM, Luis Azurmendi. Des del Consell de Mallorca, Kika Coll ha agraït als participants, ponents, col·laboradors i membres del Comitè Científic la qualitat del programa, alhora que ha destacat la importància de compartir coneixement entre professionals de diferents disciplines. Per a Coll és “molt important que quan parlam de patrimoni tenguem en compte la memòria de la gent, d’aquells artesans de fa temps, perquè gràcies a ells s’han pogut acabar projectes d’intervenció amb èxit i rigor. També vull agrair la tasca d’aquells particulars que recuperen el patrimoni i encoratjar les institucions a dotar amb pressupostos dignes les partides de Patrimoni i fer-ne una bona gestió. Hem de treballar per crear consciència de patrimoni des dels infants fins a la gent gran. Hem de conèixer per estimar, conèixer per valorar”.
En aquest sentit, el document de conclusions i recomanacions del XI Congrés de Molinologia recull la preocupació davant el risc de desaparició dels molins a causa de l’abandó, la seva transformació a partir d’usos inadequats i els riscos ambientals. Per això es fa èmfasi en la necessitat d’integrar el patrimoni cultural en l’activitat contemporània, així com en la necessitat de fer un tractament integral dels sistemes molinars, tenint en compte el paisatge cultural en el qual es troben, la riquesa immaterial que representen ja sigui a través de la tradició popular, el llenguatge propi, els oficis, la tecnologia que utilitzen, la seva maquinària
... Un patrimoni cultural que, segons l’ACEM, també s’ha d’integrar en els plans urbanístics del territori i en el sistema educatiu dissenyant nous mètodes de divulgació que permetin un major coneixement i difusió del patrimoni dels molins. Des de l’Associació per a la Conservació i Estudi dels Molins també es demana reorganitzar la demanda i oferta turística d’aquest tipus de patrimoni, així com crear circuits que vagin des del conreu, la producció agrícola, la transformació en molins tradicionals d’aquests conreus en farines i olis, fins a la distribució del producte amb marca de qualitat i origen.
Per dur a terme molts d’aquests objectius l’ACEM considera necessària la col·laboració privada, així com avançar en la creació de consciència a favor del nostre patrimoni cultural.