Presentació i objectius
Els congressos internacionals de Molinologia, que l'ACEM promou d’ençà de fa dues dècades, són el referent estatal en l’estudi dels molins i dels ginys tradicionals. Les actes d’aquests congressos posen de manifest els importants valors històrics, arquitectònics, tècnics, estètics, paisatgístics, socials i simbòlics d’aquests béns.
El Congrés Internacional de Molinologia neix amb la voluntat d'unir sinergies a nivell internacional, per valorar aquest patrimoni des d’una perspectiva multidisciplinària.
Ponències
Si no vas poder assistir XI Congrés Internacional de Molinologia celebrat a Mallorca el passat octubre de 2018 o vols veure les ponències de nou ja estan disponibles al nostre web!
Llibre d'actes del IV Congrés Internacional de Molinologia vol. 1 Part 1
La brigada de Patrimoni es reforça amb dues persones del programa SOIB VISIBLES 2019-2020
(18/02/2020)
- Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa
La vicepresidenta i la directora insular han visitat avui el taller de Son Bonet
La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han visitat avui dematí el taller de restauració de Son Bonet, a Marratxí, on fa feina part de la brigada de Patrimoni. Concretament, al taller de restauració de Son Bonet hi fan feina 12 fusters i ferrers, dos dels quals provenen del programa SOIB VISIBLES 2019-2020 que té per objectiu facilitar i millorar l’accés a l’ocupació dels majors de 30 anys i aturats de llarga durada.
La feina dels treballadors del taller se centra en aquests moments en la construcció de la maquinària del molí hidràulic de Galatzó, la restauració del molí de vent d’extracció d’aigua del camí de sa Síquia i la construcció de l’arbre del molí de vent fariner de Can Nofre, de la Ruta dels molins de l’Euroregió.
La Brigada de Patrimoni s’inclou dins la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial del Consell de Mallorca, creada l’any 2004 i coordinada per Aina Serrano, amb la finalitat de promoure l'estudi, la conservació, la restauració i la posada en valor dels elements que formen part de l'herència preindustrial i industrial de l'illa de Mallorca. La brigada de Patrimoni està formada per 20 operaris,18 en plantilla i dos del programa SOIB VISIBLES 2019-2020.
A la línia de ‘Restauració i manteniment’ hi ha vuit picapedrers restauradors que actualment treballen en la restauració dels molins hidràulics de Galatzó, propietat de l’Ajuntament de Calvià.
Cal destacar que la convocatòria enguany, per primera vegada, és per majors de 30 anys. La convocatòria de SOIB VISIBLES 2019-2020 per a l'exercici 2019 ha estat promogut pel SOIB, per fons de l'Estat a través de la Conferència Sectorial i pel Fons per afavorir l'Impuls del Turisme Sostenible (ITS).