EN

About

The international conferences on Molinology, which have been promoted by ACEM for two decades, set a quality benchmark for the research on mills and traditional devices. The Minutes of these conferences have brought to light the outstanding cultural, social, natural and symbolic values of milling heritage from the point of view of different fields of study, such as History, Architecture, Engineering, Art History and environment.

The driving force behind the International Molinology Conference is the desire to create synergies at international level in order to promote this heritage from an interdisciplinary approach.

Presentations

If you could not attend XI International Molinology Conference held in Mallorca last October 2018 or want to watch the papers again, they are already available on our website!

Check them out!

La Fàbrica Nova de Sóller, el Castell Santueri de Felanitx i els molins de Mallorca: els projectes que presenta el Consell de Mallorca per ser finançats amb l’ITS

La Fàbrica Nova de Sóller, el Castell Santueri de Felanitx i els molins de Mallorca: els projectes que presenta el Consell de Mallorca per ser finançats amb l’ITS

(27/09/2024)

  • Departament de Cultura i Patrimoni

Els tres projectes pretenen protegir diferents elements patrimonials de l’illa amb 14’3 milions d’euros procedents de l’impost turístic

El Consell de Mallorca presenta tres projectes patrimonials perquè siguin finançats per l’Impost de Turisme Sostenibles. Es tracta de l’adquisició del Castell Santueri de Felanitx; de l’adquisició i actuacions de manteniment urgent a la Fàbrica Nova de Sóller i de la restauració de molins de Mallorca. Tres projectes que, ha explicat la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, tendrien un cost total de 14’3 milions d’euros. 

Roca destaca que és una “oportunitat” poder presentar aquests projectes a l’ITS, ja que es destinarien recursos derivats de l’activitat turística a rehabilitar i conservar el patrimoni de Mallorca, que en molts casos es troba en una situació de conservació molt degradable. Amb aquest finançament es podria mantenir i preservar aquests elements del patrimoni cultural de Mallorca que tenen un elevat cost d’intervenció. 

Els molins, el Castell Santueri de Felanitx i la Fàbrica Nova de Sóller són elements importants dins el conjunt patrimonial illenc i contribueixen a que Mallorca sigui una destinació turística única en la qual es poden descobrir indrets de gran valor cultural. De fet, el finançament d’aquests projectes garantiria no només la protecció dels elements, sinó també l’accés del públic amb finalitats turístiques, culturals i educatives. 

La fàbrica nova de Sóller 

L’any 2018 l’edifici de Sa Fàbrica Nova va ser declarat Bé d’Interès Cultural. L’edifici es troba en un entorn urbà, en el centre del municipi de Sóller, i requereix actuacions de manteniment urgents perquè es pugui convertir en un lloc d’accés públic amb finalitats turístiques, culturals i educatives.

Considerat un dels pocs testimonis que queden de la indústria tèxtil a Sóller, és l’única fàbrica de teixits de Mallorca que conserva tots els components arquitectònics. Part de la maquinària es conserva encara a les seves instal·lacions, fet que ha promogut que s’hagi inclòs al catàleg dels “100 elements del patrimoni industrial d’Espanya” elaborat pel Comitè Internacional per a la Conservació del Patrimoni Industrial (TICCIH) en el marc del Pla Nacional de Patrimoni Industrial.

L’adquisició i actuacions de manteniment urgents en els edificis i en l’entorn de la Fàbrica Nova de Sóller tendria un pressupost bianual de 7’2 milions d’euros. Un total de 4’7 milions correspondrien a la compra de l’immoble, 500.000 euros als costos derivats de la compra i, finalment, dos milions d’euros que anirien destinats a restauracions. 

Castell Santueri de Felanitx 

El Castell de Santueri va ser catalogat Bé d’Interés Cultural l’any 1998. Es tracta d’un projecte que requereix intervencions urgents amb una alta inversió econòmica per tal de preservar la seva conservació i possibilitar un accés segur del públic.

El Castell de Santueri de Felanitx és un castell roquer caracteritzat per a la seva ubicació a una zona elevada de difícil accés on les seves muralles s’adapten al terreny abrupte que l’envolta i on els penya-segats són part del sistema defensiu. A Mallorca només n’hi ha tres: el castell del rei de Pollença, el castell d’Alaró i el castell Santueri de Felanitx.

A més del castell, altres elements de l’entorn resalten el valor patrimonial i històric de la zona, com per exemple la cova de Bous, la cova Calenta i sa balma des Confessionari des Moros. Aquest projecte està pressupostat amb 3’8 milions d’euros. 

Restauració de molins de Mallorca 

El Consell de Mallorca ha presentat també com a projecte a finançar amb l’Impost de Turisme Sostenible una nova convocatòria de restauració de molins de l’illa per continuar fomentant la conservació del patrimoni cultural. La proposta preveu un pressupost total de tres milions d’euros distribuïts en un programa bianual, és a dir, amb una inversió d’1,5 milions d’euros cada any.

Roca recorda que “aquestes construccions, emblemàtiques del paisatge rural mallorquí, representen un important llegat històric, arquitectònic i etnològic que és fonamental preservar per a les generacions futures: és per això que la convocatòria de projectes ITS suposa una oportunitat única per intervenir en un patrimoni que ha patit un deteriorament continuat a causa de la manca de recursos per al seu manteniment”.

Mitjançant aquest projecte, el Consell de Mallorca pretén incentivar la conservació d’aquests béns culturals, promovent intervencions que respectin el seu valor patrimonial, la seva integritat estructural i la seva autenticitat.

La utilització de l’ITS per finançar aquest projecte permet garantir que els recursos derivats de l’activitat turística es reinverteixen en la preservació dels elements culturals que fan de Mallorca una destinació única. Així, es potencia un model de turisme responsable, que no només contribueix al desenvolupament econòmic de l’illa, sinó que també respecta i valora el seu patrimoni.